Få vores nyheder på mail

6 gode råd om mobilsikkerhed

Blogindlæg   •   Sep 04, 2015 15:49 CEST

Mobiltelefonen har været i en rivende udvikling de seneste år, og i dag er en smartphone hverdagseje for mange danskere. Smartphonen giver mulighed for at gå på internettet, læse mails, bruge netbank, installere applikationer og meget andet. Disse nye muligheder gør os også sårbare, fordi smartphones ofte er åbne og uden beskyttelse. Det er derfor vigtigt at være påpasselig og tænke sig om, når man bruger sin smartphone. Vi har samlet en række gode råd om, hvordan du bedst sikrer din mobiltelefon.

Adgangskoder

Mange benytter ikke password på deres smartphone, da de finder det besværligt og tidskrævende. Det er dog værd at huske på, at det er langt den letteste og hurtigste måde at forbedre sikkerheden på. Det anbefales, at man indstiller sit password til at skulle indtastes på ny, når skærmen har været inaktiv et par minutter.

Brug kun originale applikationer

Benyt kun applikationer fra app-markeder, du har tillid til. Derudover er klogt at vide, hvem afsenderen er og hvilke rettigheder og handlinger, som applikationen vil benytte. Det kan derfor anbefales at læse anmeldelser fra andre brugere igennem, inden du beslutter dig for at downloade app’en. Andre brugeres meninger og erfaringer kan være værdifulde og spare dig for eventuelle problemer.

Læs også: Danskerne om mobilsikkerhed: Mobilen er uundværlig, ikke uerstattelig

Pas på tyveri

Smartphones er kostbare og populære produkter, der hurtigt kan afsættes på gaden, hvilket gør dem til et eftertragtet mål for tyve. Der er mange eksempler på, at telefonerne bliver stjålet fra caféborde, tasker eller direkte fra lommen på dansegulvet eller andre i situationer, hvor mange mennesker står tæt. Det anbefales at udvise sund fornuft i forhold til opbevaring af telefonen, når man færdes i det offentlige rum. Det er især med tanke på de mange personlige oplysninger, som kan komme i de forkerte hænder ved tyveri af en smartphone.

Benyt kun kendte netværk

Sluk for dine netværksforbindelser ud over dit mobile bredbånd, når du ikke bruger dem. Det kan eksempelvis være Bluetooth og deling af internetforbindelsen på din telefon. Vær også opmærksom på, at hvis du bruger telefonen på et åbent wifi-netværk, kan du risikere, at andre kan opsnappe din kommunikation, hvis du ikke krypterer den. Det kan blandt andet gøres via et VPN (Virtuelt privat netværk).

Phishing

Phishing er et kendt problem på computere, men det kan i dag også foregå via mobiler. Det foregår ofte ved, at man modtager en sms fra nogen, der udgiver sig for at være en troværdig kilde. Den falske sms kan eksempelvis være fra en bank, der beder kunden om at ringe til et vedhæftet telefonnummer og oplyse personfølsomme oplysninger som kontonummer og pinkode. Hvis du er i tvivl om ægtheden af en sms, så undlad at svare på den. Kontakt i stedet virksomheden og få verificeret, om beskeden er ægte. Det er også vigtigt at huske på, at det er usandsynligt, at en virksomhed vil opfordre en kunde til at sende oplysninger på denne måde, hvis de ligger inde med dem i forvejen. Denne form for svindel kan også udføres gennem kendte hjemmesider som Facebook. Det foregår ved, at brugeren modtager en besked, der informerer om, at ens profil vil blive lukket, hvis man ikke klikker ind på et link og udleverer oplysninger. Denne form for direkte henvendelse er ikke normal kutyme for Facebook.

Wangiri

Wangiri er betegnelsen for et telefon-svindelnummer, hvor en maskine foretager opkald til en række tilfældige nummerserier. Det karakteristiske ved et Wangiri-opkald er, at det kun varer få sekunder, så modtageren ikke når at svare. Det skal lokke modtageren til at ringe tilbage til det højttakserede nummer og lytte til en lang besked på en telefonsvarer. Har du modtaget et opkald fra et udenlandsk nummer, du ikke kender, opfordrer vi på det kraftigste til, at du ikke ringer tilbage. Telia spærrer numre, der forbindes med bedrageri, men ofte skifter bagmændene hurtigt til et nyt nummer. Vi opfordrer derfor til, at man tænker sig godt om, inden man ringer tilbage til et ukendt udenlandsk nummer. Det er også værd at huske på, at det kræver en aktiv handling fra én selv, før denne form for svindel kan få konsekvenser. Der er altså ingen fare ved at modtage et ubesvaret opkald, så længe der ikke ringes tilbage.