Få vores nyheder på mail

Dating i den digitale verden

Blogindlæg   •   Okt 30, 2015 15:30 CET

Dating er populært som aldrig før. Mobiltelefonen har gjort det muligt at ligge under dynen og søge efter potentielle kærester, arrangere dates og scanne markedet - nærmest uden at løfte en finger. Vi ser nærmere på datingens digitale historie og de mest populære apps.

I 1965 lancerede fire studerende fra Harvard verdens første digitale datingservice, der fik det militært klingende navn, ”Operation Match”. Interesserede indsendte – foruden 3 dollar i betaling – et udfyldt spørgeskema, hvori de svarede på en række bestemte spørgsmål. Svarene blev overført til hulkort og processeret på en IBM 7090, der stod hos firmaet Avco. Et par uger senere modtog brugerne et print med navne og numre på de mænd eller kvinder, der havde samme holdninger og præferencer som dem selv.

Der er løbet meget vand gennem bækken siden dengang, og de fire drenge fra Harvard kunne næppe drømme om, hvor stort det digitale datingmarked har vokset sig. Den største revolution skete i starten af 90’erne, da internettet blev åbnet for den brede befolkning. I kølvandet af internettets lancering fulgte match.com og AOL, der hurtigt kapitaliserede på det unge medie. Det blev efterfulgt i Danmark, hvor dating.dk og scor.dk begge slog dørene op i 1998. 

I 2012 blev datingverdenen igen vendt på hovedet. Appen Tinder trådte ind på scenen og med sine gratis services og sin overfladiske tilgangsmåde, var den i stand til at få fat i et nyt og yngre publikum. Tinder startede en bølge af dating-apps – og vi ser nærmere på de vigtigste og mest spændende i denne artikel.

Tinder

Tinder blev lanceret i 2012 og var den første app, der gjorde brug af ’swiping’-funktionen. Ved enten at swipe til højre eller venstre siger brugeren ja eller nej til den person, der dukker op på skærmen. Hvis to brugere siger ja til hinanden, opstår der et match, og brugerne kan nu skrive sammen. Tinder bygger på geolokation, hvor du selv definerer en radius, du vil se profiler fra – dermed kan du selv bestemme, hvor langt væk et eventuelt match må bo. Tinder opnåede på kort tid en voldsom popularitet, da den enkle idé tilbød en ny måde at møde mennesker på. Væk var de lange og omhyggelige profiltekster, der præger de traditionelle datingkanaler, og ind kom en hurtig, enkel måde at sige dur / dur ikke. Siden Tinders launch er der genereret over 8 milliarder matches, og over 50 millioner mennesker bruger appen hver måned.

Tinder er gratis (ekstra funktioner kan tilkøbes) og kan hentes til iOS og Android.

Happn

Hvis både Askepot og prinsen havde haft Happn, så havde Askepot ikke behøvet at tabe sin glassko for at få sin drømmemand. Happn markedsfører sig nemlig som app’en, der kan finde frem til den søde person, du mødte i elevatoren eller cyklede forbi på vej til arbejde. Fundamentet er ligesom Tinder bygget på geolokation, der registrerer, hvilke veje du går på, og derefter viser andre brugere, der har befundet sig samme sted – og hvornår. Herefter har du mulighed for at 'like' personen, og hvis det bliver gengældt, så opstår der et match. Happn blev lanceret i 2014, og antallet af brugere er kraftigt stigende i hele verden.

Happn er gratis (ekstra funktioner kan tilkøbes) og kan hentes til iOS og Android.

Grindr

Det er faktisk lidt unfair, når vi proklamerer, at Tinder var katalysatoren, der vendte datingverdenen på hovedet. Allerede i 2009 var Grindr ude med deres geobaserede app, der henvender til homo- og biseksuelle mænd. Grindr lokaliserer brugere efter, hvor tæt på de er, og klikker man på brugeren kan man chatte, sende billeder og dele sin præcise lokation. På trods af at Grindr var tidligt ude og henvendt et mindre marked, opnåede appen enorm popularitet. I dag er der mere end 5 millioner aktive brugere i mere end 192 lande.

Grindr er gratis og kan hentes til iOS og Android.