Få vores nyheder på mail

Din teknologi lytter med – skal du være bekymret?

Blogindlæg   •   Feb 11, 2015 14:54 CET

Der er for tiden fokus på, hvilke informationer vi deler med vores intelligente teknologi, såsom smart tv’s, smartphones og spillekonsoller. Men hvor bekymret skal vi egentlig være, og kan vi gøre noget for at forhindre overvågningen?

Samsung er blevet det store samtaleemne på grund af en formulering i retningslinjerne for deres nye Smart TV, som ligger sig tæt op af Orwells berømte ’1984’ klassiker om konstant overvågning af samfundet. Det har skabt bekymring hos mange og affødt en debat om intelligent teknologi, der kan overvåge vores samtaler inden for hjemmets fire vægge. Men hvor bekymret bør vi være? 

Se hvordan du slår Samsungs stemmegenkendelse fra nederst i artiklen

I første omgang er det vigtigt at fremhæve, at du som forbruger af et produkt stort set altid vil have muligheden for at til- og fravælge denne type features. Men det betyder selvfølgelig ikke, at hele debatten skal afskrives. Der ligger en problemstilling i, at nogen er uvidende om, at deres samtaler kan blive registreret af deres teknologi, og hvad sker der egentlig med de samtaler, som bliver optaget. Hele debatten er skabt på baggrund af Samsungs Smart TVs, men de er langt fra de eneste produkter, der kan lytte med.

Denne smarte feature finder vi fx også i Apples iPhones, nye Nexus devices fra Google, Microsofts Xbox spillekonsol og i Amazon Echo. Men betyder det, at vores samtaler konstant bliver overvåget og registreret. Nej, langt fra. Vi kan i første omgang ligge konspirationsteorierne på hylden, for virksomhederne er generelt meget åbne om, hvordan de behandler de data, som teknologien får adgang til.

Hvad sker der med mine samtaler, når de bliver registreret?

Det er forskelligt, hvordan de enkelte virksomheder behandler samtaler, som bliver registreret. Facebook har fx for nylig lavet en opdatering til deres iOS og Android app, som automatisk kan lytte med i baggrunden, når du laver en statusopdatering. Hvis man er bekendt med Shazam app’en, så giver featuren mere mening. Man kan nemlig tilføje info om, hvilken sang man lytter til, eller hvilken tv-serie man ser, når man laver en statusopdatering. For at gøre det lettere, så lytter Facebook med i ca. 15 sek. for at se, om det kan opfange en sang eller lignende og dermed automatisk tilføje det til din statusopdatering.

Selvom det umiddelbart lyder som om, at Facebook overvåger brugerne, så behøver man ikke bekymre sig. Facebook har gjort det klart, at de ikke gemmer lydfilen nogen steder. Faktisk bliver de lyde, applikationen opfanger, omdannet til en tekstkode, som bliver tjekket hos Facebooks servere for et match, fx den nyeste Katy Perry sang. Er man alligevel utryg ved denne feature, så kan man let slå den fra under telefonens indstillinger.

Vil vi undvære det?

Udviklingen inden for forbrugerelektronik går utroligt stærkt, og mange har efterhånden vænnet sig til stemmegenkendelsesfeatures som Apples Siri, Googles Google Now og Microsofts Cortana. De er alle smarte løsninger, som er endnu et skridt i retningen af en hverdag, hvor vi kan få informationer hurtigt og effektivt. Men det er vigtigt, at man som forbruger føler sig tryg ved brugen af sin teknologi. Derfor bør man altid holde øje med, hvilke informationer man deler med hvem og evt. slå de funktioner fra, som man ikke benytter.

Sådan slår du stemmegenkendelse fra på dit Samsung Smart TV

Det er kun få Samsung Smart TVs, som kan aktiveres gennem ren stemmegenkendelse. På de fleste modeller skal man aktivere en mikrofon på fjernbetjeningen, inden tv’et lytter efter dine kommandoer. Har du et Samsung TV med indbygget kamera og mikrofon og vil du gerne slå stemmegenkendelsen fra, så går du ind i ’Settings, hvor du vælger ’Smart Features’. Her finder du ’Voice Recognition, som du blot skal slå fra. Du vil stadig kunne anvende mikrofonen på tv’et bagefter, men den skal aktiveres via fjernbetjeningen.