Få vores nyheder på mail

Hvad er god ”Emma Gad” mobilpli?

Blogindlæg   •   Mar 18, 2015 10:05 CET

Vi kender det alle sammen. Man er sammen med sine venner, familie eller kæreste og alligevel har de travlt med at kigge på deres smartphones. Nogle finder det meget naturligt, mens andre føler sig stødt over situationen. Men hvad er god stil, når vi bruger mobiltelefonen?

Inden for de sidste 20 år har vi oplevet en radikal ændring i måden, vi kommunikerer på. Vores fysiske og digitale netværk flyder sammen, og de tidligere uskrevne regler om hvornår og hvordan vi kontakter hinanden er blevet mere og mere udviskede.

I dag har vi mange flere kommunikationsveje til rådighed, som har gjort det ”okay” at sende en sms, mail, Facebook-post eller Snapchat døgnet rundt. Vi er vant til at være tilgængelige på mobilen 24-7 og har også en umiddelbar forventning om, at vores netværk er det.

Når vi taler om mobilpli, kan vi heller ikke undgå at nævne kommunikation via de sociale medier. For nogle er det helt naturligt at trække mobilen frem under kaffeaftalen med en veninde for at tjekke Facebook, mens andre har strikse Emma Gad-lignende regler for, hvornår virkeligheden skal have det fulde fokus.

Læs også: Ny undersøgelse viser: 2 ud af 3 bruger mobilen på toilettet

Vi skal dog passe på ikke automatisk at forbinde smartphones med dårlig mobilpli, når man er i selskab med andre. At være på Facebook, mens man er sammen, er i lige så høj grad en ny måde at kommunikere på, hvor vi inddrager hinanden og er fælles om at dele gode tips og historier.

”Vi skal ikke lade os skræmme over, at vi bruger en større og større del af vores tid på de digitale devices – så længe, vi gør det med omtanke. Telefonen hjælper i dag også til at skabe social nærhed og tættere relationer. Det kan være bedstefar, som sender en sms til barnebarnet med hjælp til sin nye smartphone, eller datteren, som viser sin mor billeder på Instagram fra den seneste skiferie,” siger Magnus Olin, marketingdirektør i Telia Danmark.

I sidste uge omtalte vi i vores pressemeddelelse Før vi fik mobil: Savner du også at tale med svigermor?, at 42 % af danskerne intet savner ved tiden før mobiltelefonen. Den teknologiske udvikling har nemlig gjort det langt lettere for os at komme i kontakt med hinanden og åbnet op for et hav af muligheder, som vi ikke før har haft.

”Det handler om at finde den sunde balance mellem nærvær og ”fjernvær”, hvor vi ikke glemmer at være til stede i samværet med vores ægtefælle, børn og venner. Uanset hvilken holdning man har til mobilbrug, kan det være sundt at tænke over, hvad man egentlig synes, god mobilpli er,” siger Magnus Olin.

Nedenfor har vi opstillet 10 dilemmaer med mobilen, som kan give stof til eftertanke:

1. Er det okay at sende en hurtig sms under bordet til familiefødselsdagen?

2. Synes du, det er uhøfligt at være på Facebook, mens man er sammen med andre?

3. Er det være acceptabelt besvare et telefonopkald under aftensmaden?

4. Under hvilke omstændigheder bør mobilen være på lydløs i det offentlige rum? (Biograf, teater, ventesal hos lægen, etc.)

5. Synes du, det er i orden at være på Facebook, mens familien ser tv?

6. Er det fint at besvare mails i løbet af et møde?

7. Forventer du, at dine venner og familie ikke tager telefonen under middagen?

8. Synes du, det er i orden at sende beskeder til dine venner, der er på ferie?

9. Kan man tillade sig at tale i mobil i bussen eller toget?

10. Er det ok at tage billeder af andre uden at spørge?