Få vores nyheder på mail

M2M er fremtiden

Blogindlæg   •   Okt 13, 2015 15:01 CEST

Drømmer du om, at vasketøjet er færdigt, når du kommer hjem fra arbejde? Eller at du kan kontrollere lyset i dit hus direkte fra din smartphone? Vi ser nærmere på betegnelsen Machine-to-Machine (M2M), og mulighederne for at gøre dit hjem mere intelligent.

Machine-to-Machine

Machine-to-Machine er oprindelig en betegnelse, der dækker over automatisk datakommunikation mellem to maskiner – uden menneskelig indblanding. M2M har indtil videre ikke været en bevidst del af danskernes hverdag, da de fleste M2M-maskiner i hjemmet er enheder, der bruges til aflæsning af eksempelvis vand og varme. De senere år er menneskelig interaktion i M2M blevet mere hyppig, hvorfor den oprindelige definition er blevet mere flydende. Visionen om intelligente hjem er derfor ikke længere forbeholdt Familien Jetson, men også hr. og fru. Danmark.

Brug smartphonen som fjernbetjening

Samsungs WW9000 er en internetforbundet vaskemaskine, der kan betjenes via en app. Det betyder, at du kan starte og stoppe maskinen direkte fra mobilen. Du får også besked, når maskinen er færdig, så du kan hente det nyvaskede tøj. Samsungs app hedder Smart Home, og det er idéen, at flere hvidevarer vil komme til løbende. Det betyder, at enhederne i hjemmet kan tale sammen, så de kan starte forskudt og undgå spidsbelastning – eller vente på at elværket tilbyder billig overskudstrøm. Dermed bliver det muligt at sidde på arbejdet og samtidig klare praktiske opgaver i hjemmet.

Phillips har med sin trådløse belysning, HUE, også forsøgt at gøre hjemmet mere intelligent. Det er basalt set en LED-belysning, der tilsluttes internettet, og derved kan fjernstyres ved hjælp af en smartphone. Med den medfølgende app kan brugeren ændre farver, lysstyrke eller bestemme hvornår lyset skal tænde og slukke. I modsætning til Samsung har Phillips et åbent API, der betyder, at der findes et væld af uofficielle apps, der kan bruges til at styre HUE.

Fremtiden er intelligent

De intelligente hvidevarer og lignende løsninger til hjemmet er en del af betegnelsen The Internet of Things. Det dækker over, at alle genstande i et hjem kan tilkobles nettet og udveksle data. Vaskemaskinen kan derfor kommunikere med eksterne kilder og selv regne ud, hvor meget vaskepulver der skal doseres på baggrund af vandets hårdhed i det område, den befinder sig. Din bil vil selv kunne registrere, hvornår den har brug for olie og servicecheck og derefter booke et møde med et nærliggende autoværksted – uden du skal røre en finger. Visionerne og mulighederne for M2M er store, og måske kommer det til at vende op og ned på vores hverdag. Én ting er dog sikkert – fremtiden er intelligent.