Få vores nyheder på mail

102 millioner tilkoblede enheder markerer vækst inden for ”Internet of Things” i Norden

Pressemeddelelse   •   Mar 03, 2015 13:29 CET

102 millioner tilkoblede enheder markerer vækst inden for ”Internet of Things” i Norden

Den nordiske region er i førersædet, når det handler om muligheder inden for IoT, hvilket driver innovation og forbedrer livskvalitet. En ny rapport fra TeliaSonera og Arthur D. Little forudser, at der vil være næsten fire tilkoblede enheder per person i Norden i 2018, hvilket sammenlagt udgør 102 millioner tilkoblede enheder. Udvikling inden for tilkoblede biler, intelligente hjem og telemedicin forventes at medføre vækst i markedet for IoT-løsninger med 23 procent årligt frem til 2018, hvor markedet samlet set vil udgøre 9,1 milliard euro.

”Internet of Things vokser hastigt i Norden; det er de tidlige stadier af en revolution, som vil transformere vores samfund, erhvervsliv og måden, vi lever på. Fra et kundeperspektiv vil det medføre nye måde at holde vores boliger sikre, mere effektivitet, lettilgængelige transportsystemer såvel som forbedret sundhedspleje. Det vil også skabe nye muligheder for nordiske virksomheder i forhold til at lancere innovative produkter og services, som vil have stor indflydelse på tværs af brancher,” siger Hans Dahlberg, head of TeliaSonera Global M2M Services.

”Vi tror på, at Internet of Things vil blive ved med at ruske op i gamle værdikæder og service-modeller. At gribe mulighederne er nøglen til at sikre fremtidig konkurrenceevne i alle industrier,” siger Martin Glaumann, Partner i Arthur D. Little.

Hvorfor IoT vokser i Norden

2015-udgaven af Connected Things-rapporten, som er udarbejdet af teleoperatøren TeliaSonera og det globale management-konsulenthus Arthur D. Little, forudser, hvordan IoT-services vil udvikle sig i forskellige brancher, ligesom tilkoblede forbrugerenheder lige nu oplever hastig vækst. Denne udvikling drives af tilgængelige priser for enhederne og en eksplosion af brugerorienterede services og applikationer, høj penetration af smartphones og høje netværkshastigheder i Norden. Inden for sundhedspleje er potentialet for at redde liv og for markant at kunne reducere omkostninger årsager til innovation. På samme måde er forbedret sikkerhed og bekvemmelighed incitament for, at bilproducenter og forbrugere sender flere tilkoblede biler på gaderne hjulpet på vej af regulatoriske og politiske forhold.

Fra fjernkontrol til selvstændigt tænkende tilkoblede enheder

Vi ser flere og flere IoT-services, som fjernstyrer og monitorerer tilkoblede enheder. Samtidig søger flere virksomheder efter måder, hvorpå de bedst kan udnytte den store mængde data, som disse enheder leverer, for at træffe mere intelligente beslutninger, R&D og forecasts. På horisonten ser vi de selvstændigt tænkende enheder - fx førerløse biler – som vil stille helt nye krav til regulering, sikkerhed og kvalitet.

”IoT gør det muligt for tredjepartsvirksomheder at udnytte information fra tusindvis af tilkoblede enheder til at lancere nye innovative services. Eksempelvis kan information om bilers tilstand og hvordan de køres hjælpe med at reformere forretningsmodeller inden for forsikringsbranchen og værksteder; det er et fundamentalt skift i, hvordan disse brancher opererer,” siger Hans Dahlberg.

Samspil mellem tilkoblede enheder – nøglen til det fulde potentiale

Parallelt med udviklingen forventes tilkoblede enheder i højere grad at kommunikere med hinanden, hvilket vil muliggøre endnu mere avancerede services. Tilkoblede biler vil forandre mobiliteten via intelligente transportsystemer. Inden for sundhedspleje medfører det, at patienten sættes endnu mere i centrum på tværs af institutioner og behandlere. Tilkoblede bygninger og intelligente hjem vil gradvis blive til intelligente byer.

”De før adskilte økosystemer vil smelte sammen til fuldt integrerede systemer, hvor samspil er nøglen til at høste det fulde potentiale for IoT,” konkluderer Martin Glaumann.

Om rapporten

TeliaSonera og Arthur D. Little er gået sammen for at præsentere indsigter fra IoT-udviklingen i Norden og dermed sætte fokus på de markante fordele for individer og de store muligheder for private og offentlige organisationer. Rapporten dykker ned i tre segmenter, som vil have stor indflydelse på den måde, vi lever på i Norden: Connected Vehicle, Connected Building and Connected People.

Om Arthur D. Little

Arthur D. Little, som er grundlagt I 1886, er global leder inden for management consultancy, som kombinerer strategi, innovation og teknologi med dyb viden om erhvervslivet. Vi tilbyder vores kunder levedygtige løsninger på deres mest komplekse udfordringer. Arthur D. Little engagerer sig med kunderne via samarbejde, exceptionelle medarbejdere og en bred dedikation til kvalitet og integritet. Virksomheden har flere end 30 kontorer på verdensplan. Arthur D. Little er stolte af at tælle flere af Fortune 100-virksomhederne verden over foruden mange andre ledende virksomheder og offentlige organisationer.

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera-koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien og Eurasien inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services samt tv-produkter. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er essentielt for, at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk