Få vores nyheder på mail

De lange søndagssamtaler er afløst af sms'er og sociale medier

Pressemeddelelse   •   Dec 14, 2015 08:37 CET

Først droppede danskerne fastnettelefonen, og nu er de traditionelle, lange telefonsamtaler på sofaen om søndagen også på vej ud. Der er simpelthen ikke længere så mange sladderhistorier, vi skal opdateres på. Det viser en ny analyse fra Telia og YouGov.

Flere end hver tredje af alle danskere (36 %) vurderer, at de i dag har væsentlig færre lange, sociale telefonsamtaler på mere end 10 minutter end for bare fem år siden. Tendensen er mere udbredt hos kvinder end hos mænd.

Årsagen skal paradoksalt nok findes i, at mobiltelefonen er blevet en endnu mere centralt kommunikationsmiddel. Vi er simpelthen i kontakt med hinanden næsten uafbrudt, og derfor er der ikke så meget at samle op på, når vi har tid til at tale med familie og venner i weekenden.

42 % af de danskere, der taler mindre i telefon end tidligere, svarer således, at de i dag i høj grad bliver opdateret via sms’er og billedbeskeder. Næsten lige så mange (41 %) følger med i nyheder om fødselsdage, karriere, ferieoplevelser og så videre via sociale medier som fx Facebook og Instagram.

”De sociale mediers konstante nyhedsstrøm fra vores personlige netværk betyder, at vi stort set er real-time opdateret på alle store og små begivenheder i vennekredsen. Dermed bliver den lange, hyggelige søndagssamtale efterhånden mere et ritual end en egentlig udveksling af nyheder og sladder fra ugen, der gik. Dette understreges af, at når de 18-34 årige endelig giver sig tid til en lang telefonsnak, så er det oftest med deres forældre i den anden ende. Langt efter på listen følger venner og søskende,” siger Camilla Wilfert, ekspert i sociale medier hos Telia.

Som et kuriosum kan det nævnes, at de fleste lange, sociale telefonsamtaler foregår i den hjemlige hyggekrog. Blandt de 35-49 årige, og især på Sjælland samt Syd- og Midtjylland, er det dog også populært at sludre længe, når man sidder i bilen ude på landevejen. Med håndfri telefon, naturligvis.

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera-koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande. Ved udgangen af 2014 havde TeliaSonera en omsætning på 101,1 milliarder svenske kroner og ca. 73 mio. abonnementer. TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services samt tv-produkter. Telia havde i 2014 en omsætning på 5,8 milliarder svenske kroner, 1,8 mio. abonnementer og ca. 1000 medarbejdere. Enkelthed og service er essentielt for, at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk