Få vores nyheder på mail

Den næste mobilrevolution er på vej: Snart kan du tale og lave videoopkald direkte på 4G

Pressemeddelelse   •   Maj 26, 2015 08:52 CEST

Mens foråret banker på, tester Telia lige nu næste generation af services på mobilen. De teleydelser, vi alle kender i dag – tale, sms/mms og data – får nemlig snart selskab af en lang række nye features som fildeling, chat og tale via både 4G-netværket og wifi. Alt sammen via en såkaldt IMS-platform.

IMS (IP Multimedia Subsystem) er næste skridt for det mobile netværk, hvilket blandt andet vil gøre videoopkald, gruppechat og fildeling til lige så integrerede funktioner på din mobiltelefon, som du er vant til med tale og sms. Dermed står vi overfor noget af en revolution af ”den grønne knap”, som ellers ikke har ændret sig i mange år.

Hvor man i dag skal sikre sig, at modtageren af sin fil fx har Dropbox installeret på sin mobil, eller at deltagerne i sin gruppechat alle er på Facebook Messenger, så bliver det fremover en fast og præ-installeret funktion på alle smartphones. Det sker, når den såkaldte IMS-platform er fuldt etableret og gennemtestet i Norden og Baltikum.

”Platformen testes i øjeblikket i Sverige og Estland. Det unikke ved vores løsning er, at den er cloud-baseret og virtuel, hvilket gør det billigere og hurtigere at lancere nye services i de enkelte lande, og for kunderne betyder det, at man kan bruge vores tjenester globalt. Vi glæder os meget til at introducere nye services, som vil tilføje helt nye dimensioner til oplevelsen med smartphones,” siger Henrik Kofod, netværksdirektør for Telia i Danmark.

IMS-platformen bygges efter internationale standarder, hvilket har den fordel, at producenterne af smartphones kan integrere disse nye funktioner direkte i mobilen, ligesom fx tale og sms er det i dag.

”Det første, man som kunde vil mærke til IMS, vil være Voice over LTE, altså tale via 4G-nettet. Det betyder i praksis, at opkaldet etableres med det samme helt uden ventetid, og at lyden i samtalen er af højeste kvalitet. Vi forventer at lancere VoLTE kommercielt i Danmark til næste år, når vi har kvalitetssikret platformen ud fra de tests, vi laver lige nu,” siger Henrik Kofod.

Fordi IMS er en standardiseret platform, vil man også se, hvordan flere og flere funktioner kan integreres i alle andre enheder, som kunderne bruger - fx Smart tv og tablets.

For erhvervsdrivende betyder IMS, at det bliver lettere at udvikle løsninger, som kan bidrage til effektiviteten i virksomhederne. Fx vil det blive hurtigere og billigere at udvikle løsninger til web- og videokonferencer samt fildeling.

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera-koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande. Ved udgangen af 2014 havde TeliaSonera en omsætning på 101,1 milliarder svenske kroner og ca. 73 mio. abonnementer. TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services samt tv-produkter. Telia havde i 2014 en omsætning på 5,8 milliarder svenske kroner, 1,8 mio. abonnementer og ca. 1000 medarbejdere. Enkelthed og service er essentielt for, at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk