Få vores nyheder på mail

Fire gode råd til virksomheder om IPv6

Pressemeddelelse   •   Jun 17, 2011 08:57 CEST

Telia i Danmark har i det seneste år leveret IPv6 til sine erhvervskunder. Men først i forbindelse med IPv6 World Day i sidste uge er der for alvor kommet gang i anvendelsen af IPv6. På kun få dage steg IPv6-trafikken hos Telia med hundrede pct.

”Alle danske virksomheder, der har en tilstedeværelse på internettet, bør hurtigst muligt begynde at overveje, hvordan de vil implementere den nye internet-protokol, IPv6. Ellers risikerer de at tabe momentum i deres forretning,” advarer IP-ekspert Rene Skjoldmose, der er ansvarlig for Managed Internet Services hos Telia.

Selvom IP-adresserne på det gamle internet, IPv4, slipper op inden for nærmeste fremtid, er det langt fra alle virksomheder, der har taget stilling til, hvordan de vil implementere IPv6.

Som erhvervskunde hos Telia får man i dag - uden ekstra omkostninger - automatisk både den gamle internetprotokol IPv4 og den nye IPv6. Og der medfølger naturligvis en serviceaftale, som sikrer en høj kvalitet i driften.

”Der er to typer IPv6 på markedet. Den ene er en ”tunnel”-baseret løsning, der ofte er gratis. Den kører via den gamle IPv4-løsning, der ”pakker IPv6 ind i IPv4” – og denne tjeneste indeholder en del begrænsninger. Den anden type er en ”native IPv6” – altså en rigtig IPv6. Den kan man selv bestemme, hvordan man vil anvende - der er f.eks. ikke de MTU-begrænsninger (begrænsninger i datapakkernes størrelse), man ofte ser på tunnel-løsninger. Telia tilbyder selvfølgelig også de samme afregningsformer for trafikken, som vores kunder kender fra tidligere.” forklarer Rene Skjoldmose.

Fire gode råd om IPv6
Rene Skjoldmose giver her fire gode råd til virksomheder eller organisationer, der står i IPv6-overvejelser:

1) Har virksomheden ikke tidligere gjort sig tanker om anvendelsen af IPv6, er det nu, det skal ske.
- jo længere tid man venter med at implementere IPv6, jo mere potentiel forretning går man glip af. Hvis samarbejdspartneren eller kunden har IPv6 – og virksomheden selv kun har IPv4 – vil man opleve en langsommere hjemmeside samt risiko for, at kunden ikke opnår kontakt.

2) Overvej, om virksomheden skal have ”native IPv6” eller en IPv6 ”tunnel”.
- husk, at de gratis IPv6-tunneler ikke omfatter en serviceaftale. For at sikre driften bør virksomheden altid vælge en rigtig IPv6-aftale hos en rigtig teleoperatør.

3) Vurder sikkerhedsrisikoen
- hvordan vil virksomheden køre IPv6? Hvilke sikkerhedsrisici kan virksomheden bære? Er det udstyr, man har, i stand til at filtrere f.eks. de typer af IPv6-pakker væk fra routeren, der sikrer, at virksomhedens sikkerhed ikke bliver alt for sårbar?

4) Øv dig i håndteringen af IPv6 på de gratis IPv6 ”tunneler”
– men sørg for at gå til en teleoperatør og få en rigtig IPv6 med en serviceaftale, når virksomheden for alvor skal i gang med IPv6.
.
FAKTA om TeliaSoneras IPv6 net
TeliaSonera, Telias moderselskab, bliver først i Europa med at bygge et kommercielt netbaseret på den nyeste internetprotokol (IP), som er version seks (IPv6)..

Etableringen er allerede i gang, og nettet vil få tilslutningspunkter i Stockholm, København, Oslo, London, Malmø, Göteborg og Vasa i Finland. Med de mange tilslutningspunkter bliver nettet det mest udbredte IPv6-net i kommerciel drift i Europa. I første omgang er det en ren transporttjeneste med hurtig adgang, som kun vil være tilgængelig for et begrænset antal kunder.

Udover for operatører vil tjenesten være interessant for udviklingsselskaber, som specialiserer i produkter, der anvender IPv6 protokollen.

Den nye generation internet-net har et næsten ubegrænset antal IP-adresser, mens det nuværende teoretisk set giver adgang til 4,3 mia. IP-adresser.

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien samt i en række lande i Eurasien, inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner, og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er vigtigt for at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk