Få vores nyheder på mail

Konfirmandernes gaver bliver mindre hvert år

Pressemeddelelse   •   Apr 22, 2013 09:00 CEST

Tidligere tiders store konfirmandgaver er de senere år mindsket til – fysisk – meget små gaveønsker som mobiltelefoner og tablets. Og som noget nyt står sågar helt immaterielle gaver som streaming-tjenester og 4G-forbindelser højt på konfirmandernes ønskeliste i år.

Den kommende måned bliver tusindvis af unge konfirmeret i kirker landet over. Gaveborde vil bugne med telegrammer og indbydende pakker – og som altid vil årets konfirmandgaveønsker danne et interessant billede af, hvad der er hot & not blandt tidens trendsættende teenagere.

I mange årtier har konfirmandernes højeste ønsker handlet om periodens smarteste isenkram – og tendensen har gennem tiden bevæget sig fra store, massive elektronikapparater til små og i dag ligefrem ikke-fysiske, digitale gaver.

”Vores personale i butikkerne fortæller, hvordan unge i konfirmationsalderen kommer ind for at få præcise oplysninger om, hvilke abonnementer de skal instruere deres forældre i at kigge efter, hvis de eksempelvis skal indeholde Spotify eller HBO Nordic”, siger privatkundedirektør i Telia Mobility Christoph Nørgaard. ”Fri adgang til musik, film og tv står meget højt på konfirmandernes ønskeliste i år”.

Fra stereoanlæg til Spotify

For 25 år siden, da konfirmandernes forældre selv blev konfirmeret, iført læderslips og tylskørt, var billedet et andet. Dengang i 1980’erne var det ofte penge til et stereoanlæg, der stod øverst på ønskelisten: Et stort sølvfarvet stereorack med pladespiller og kassetteafspiller – og måske den nye LP med Dire Straits eller Duran Duran til at teste anlægget med.

Et årti senere, i 1990’erne, var det især hjemmecomputere, pengene fra konfirmations-telegrammerne skulle gå til. Enorme kolosser med diskettedrev og skærme på størrelse med det stuefjernsyn, der hver søndag serverede ’Beverly Hills 90210’.

I det nye årtusind blev de stationære PC’ere i vid udstrækning udskiftet med bærbare laptops. Gavepakkerne blev mindre – men ikke nødvendigvis billigere. De gavmilde forældre og bedsteforældre kunne dog trøste sig med, at en bærbar computer var en meget smart og studierelevant konfirmationsgave til den unge.

I 2010’erne har favoritgavernes omfang fået endnu et nøk nedad. Nu er det mobiltelefoner og tablets, der står øverst på ønskelisterne – og hvis man kobler sin nye gadget med et 4G abonnement samt fx streamingtjenester med musik og film/tv som Spotify og HBO, har man noget nær den ultimative konfirmationsgave.

”Vi oplever i disse konfirmationsuger en stor efterspørgsel på de nyeste 4G modeller, som kan køre med 4G, hvilket nærmest er en hygiejnefaktor for de unge, som både vil streame den nyeste musik fra Spotify og se hele sæsoner af ’Game of Thrones’ fra HBO”, siger Christoph Nørgaard fra Telia.

Dermed har konfirmandernes drømmegaver på blot 25 år bevæget sig fra store metalliske stereoanlæg til immaterielle abonnementer på musik og film ad libitum. Hvad der bliver det næste årtis hedeste gaveønsker, kan man kun gisne om:

Årets konfirmandhits 2013 ifølge Telia:

 1.   Samsung S4
    Alle, der har S3, vil have den / 4G / Godt kamera / Stor skærm
 2.   LG Optimus G
    Billig 4G smartphone / Godt kamera / God skærm / Hurtig
 3.   Sony Z
    Kan tåle regn og sne / 4G / Stor skærm / Godt kamera / Design
 4.   Apples iPhone 5
    Stort set alle deres venner og veninder har den / 4G / iOS / Design
 5.   Nokia Lumia 920
    Innovativ smartphone med trådløs oplader / fantastisk kamera / Windows Live Tiles
 6.   HTC One
    Skiller sig ud fra andre Android-mobiler / Hurtig / 4G / Design

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien samt i en række lande i Eurasien, inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner, og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er vigtigt for at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk