Få vores nyheder på mail

Norden – på forkant med M2M-revolutionen

Pressemeddelelse   •   Feb 26, 2014 16:12 CET

Antallet af “connected things” i Norden har allerede oversteget befolkningstallet i regionen, og markedet forventes at vokse omtrent dobbelt så hurtigt som det globale M2M-marked. Det viser en ny rapport fra regionens ledende teleoperatør, TeliaSonera og Arthur D. Little, en førende, global konsulentvirksomhed inden for ledelserådgivning.

Machine-to-Machine (M2M) kommunikation, eller ”Internet of Things”, er på nippet til at transformere vores samfund, industri og måden, vi lever på. En lang række af ting er efterhånden i stand til at kommunikere med hinanden – alt fra forbrugerelektronik til trafikstyring. De nordiske lande, Danmark, Sverige, Norge og Finland er hot spots for M2M-vækst. Antallet af Connected Things1 overstiger allerede regionens befolkningstal, og TeliaSonera og Arthur D. Little vurderer, at der i 2017 vil være 2,6 Connected Things per person.

”Norden har de helt rigtige forudsætninger for tidligt at udnytte M2M og for at skabe videre vækst. Her er en god eksisterende infrastruktur, et stabilt regulatorisk miljø, teknologivante kunder og innovative spillere, som kan drive udviklingen af M2M. Vi ser også virksomheder i flere brancher, som er villige til at tage hovedansvaret for tilbuddet til kunden. Det er essentielt for at opnå en stor kundebase,” siger Hans Dahlberg, Vice President og Head of TeliaSonera Global M2M Services.

”Vi forventer, at det nordiske marked vil vokse med 30 pct. årligt – omtrent dobbelt så hurtigt som det globale marked – og nå en markedsstørrelse på omkring 6,1 milliarder euro i 2017. M2M-løsninger for tilkoblede bygninger, køretøjer, mennesker og gadgets vil være vigtige elementer i forhold til at drive vækst på området,” siger Martin Glaumann, Partner & Head of Telecommunications i Norden i Arthur D. Little.

Rapporten identificerer syv branchesegmenter i Norden, hvor M2M gør indtog lige nu, og hvor man forventer kraftig vækst frem mod 2017.


  • In 2012 var det største segment Connected Building (568 millioner2 euro), inklusiv både M2M-løsninger for boliger og kontorer. Sikkerhedsapplikationer er de ledende og mest modne applikationstyper i dette segment. Energy management-applikationer giver mulighed for op til 30 pct. energibesparelse. Segmentet forventes at vokse 13 pct. årligt og nå 1,05 milliarder euro i 2017.
  • Connected People (88 millioner2 euro) er sundhedsrelaterede applikationer såsom fjernmålinger af kroppens signaler. Det er fortsat et umodnet segment men med enorme muligheder for vækst. M2M-løsninger på dette område kan reducere antallet af hospitalsindlæggelser af patienter med kroniske sygdomme med op mod 50 pct. og øge livskvaliteten betragteligt for patienter og ældre. Der forventes en vækst på området på 47 pct. årligt og en markedsstørrelse på 600 millioner euro i 2017.
  • Connected Vehicleforventes at vokse 47 pct. årligt, hovedsageligt på baggrund af et solidt kundeindtag på antallet af tilkoblede biler, som ikke kun vil blive drevet af producenterne men også af andre interessenter såsom værksteder, forsikringsselskaber, biludlejningsfirmaer etc. I Norge forventes et tilskud til elektriske biler at øge antallet af tilkoblede biler, og i Finland er der estimeret et hurtigt voksende marked for “Pay as you drive”-forsikringer på både nye såvel som ældre tilkoblede biler. Segmentet forventes at vokse fra 196 millioner euro i 2012 til 1,321 milliarder euro i 2017.
  • Connected Consumer Gadget (457 millioner2 euro) var det andenstørste segment i 2012 og forventes at vokse med 42 pct. årligt og nå en markedsstørrelse på 2,6 milliarder euro i 2017. Væksten drives af adskillige former for forbrugerelektronik såsom kameraer, hårde hvidevarer, musikafspillere og fjernsyn, som alle er tilkoblede.
  • Connected Infrastructure (279 millioner2 euro) inkluderer intelligente målere i Sverige og Finland, som har været nøgleelementer for væksten i antallet af mobile M2M-kort i regionen. Hvad angår omsætning per kort vil dette segment formentlig opleve yderligere pres på prisen – specielt i forbindelse med tilkoblingsservices til intelligente målere. Segmentet forventes af vokse 3 pct. årligt og nå en markedsstørrelse på 323 millioner euro i 2017.
  • Connected Industrial Process(51 millioner2 euro) er et relativt småt segment i M2M-sammenhæng. Det drives af mål om at forbedre produktivitet og konkurrencedygtighed men står overfor udfordringer, som sætter grænser for vækst. Disse tæller blandt andet høje etableringsomkostninger og lang levetid af industriudstyr. Segmentet forventes at vokse 11 pct. om året og at nå en markedsstørrelse på 86 millioner euro i 2017.
  • Connected Money(38 millioner2 euro) er et relativt småt segment men inkluderer nogle modne applikationer såsom point-of-sale-terminaler. I nogle lande såsom Sverige er vækst drevet af regulering, som kræver, at restaurantejere skal kunne gennemføre kreditkortbetalinger ved gæsternes borde. Andre applikationstyper, såsom tilkoblede snack- og sodavands-automater er endnu ikke modnet i Norden. Segmentet forventes at vokse med 11 pct. årligt og at nå en markedsstørrelse på 64 millioner euro i 2017.

”Norden er spydspids for M2M-revolutionen. Jeg vil opfordre beslutningstagere rundt om i verden, uanset om man er start-up, internetgigant eller en traditionelt produktionsvirksomhed, til at holde et vågent øje på de nordiske markeder fremadrettet og tage imod muligheden for at engagere sig i et pionerende eco-system,” slutter Hans Dahlberg.

[1] Eksklusiv mobiltelefoner, PC’er og IKT-infrastruktur

[2] Markedsstørrelse 2012. Kilde: Arthur D. Little analysis, Machina Research

Om TeliaSonera Global M2M Services

TeliaSonera Global M2M Services er en global enhed i TeliaSonera-gruppen og en stiftende operatør af Global M2M Association, ansvarlig for forretningskritiske M2M-løsninger. Med omfattende mobile netværk på tværs af markeder, dedikerede M2M services, inklusiv teknologi og support, samt et netværk af eksperter fra branchen og operatørpartnere, leverer TeliaSonera omfattende M2M-løsninger af høj kvalitet i hele Europa. TeliaSonera tror på, at M2M har potentiale til at ændre måden, hvorpå virksomheder driver forretning såvel som den måde, vi lever vores liv. Læs mere på www.teliasonera.com/m2m

Om Arthur D. Little

Arthur D. Little, stiftet i 1886, er en førende, global virksomhed indenfor ledelsesrådgivning, som kæder strategi, innovation og teknologi sammen med dyb viden om branchen. Vi tilbyder vores kunder bæredygtige løsninger til deres mest komplekse virksomhedsproblemer. Arthur D. Little har en samarbejdsbaseret tilgang til kunderne, exceptionelle medarbejdere og et engagement til kvalitet og integritet i hele virksomheden. Arthur D. Little har flere end 30 kontorer rundt om i verden og er stolte af at servicere mange af ”Fortune 100”-virksomhederne globalt foruden flere andre ledende virksomheder og offentlige organisationer.

For mere information, kontakt nicholas.rundbom@teliasonera.com, +46 72 511 66 73, besøg TeliaSonera Newsroom eller følg TeliaSonera på Twitter @TLSN_Media eller Telia Danmark på Twitter @TeliaDanmark.


Telia i Danmark er en del af TeliaSonera koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien samt i en række lande i Eurasien, inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner, og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er vigtigt for at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk