Få vores nyheder på mail

NU KOMMER DEN FØRSTE LIVETEST AF 5G-TEKNOLOGI TIL DANMARK

Pressemeddelelse   •   Feb 25, 2019 11:04 CET

Telenor og Telia arbejder på at teste 5G i andet kvartal

Danmark vil snart få sin første livetest af 5G – det sker med udstyr fra Nokia på Telenors og Telias fælles mobilnetværk. Både Telenor og Telia har tidligere testet på fremtidens mobil-teknologi og med etableringen af den nye livetest bliver de to telekoncerner frontløbere i forhold til 5G her i Danmark.

Vejen til 5G er i fuld gang med at blive lagt. Telenor og Telia, der i 2012 slog deres netværk sammen og etablerede et fælles netværksselskab, gør det nu muligt for selskabernes kunder at afprøve teknologien live. Etableringen af den nye 5G-test vil begynde i 2. kvartal.

”5G-teknologien åbner med sin høje kapacitet, høje hastigheder og hurtigere svartid for helt nye effektiviserings- og digitaliseringsmuligheder i erhvervslivet og den offentlige sektor til gavn for danskerne – fx inden for sundhedsvæsen, industri og transport. Vi vil bruge testområderne til at blive klogere på de muligheder 5G-teknologien giver, og vi er overbevist om, at 5G sammen med IoT og AI kan være en katalysator for innovation inden for mange sektorer,” siger Jesper Hansen, adm. direktør i Telenor Danmark.

Telia ser også frem til at præsentere kunderne for 5G:
“5G bliver en markant forbedring af Danmarks digitale infrastruktur, og med etableringen af testområderne skaber vi et dynamisk miljø, der vil give os vigtige erfaringer med 5G-teknologien. Telias ambition er at give kunderne mulighed for selv at afprøve og vurdere teknologierne i praksis. Vi ser frem til at omsætte visionerne til virkelighed, og til dialogen med kunderne om de anvendelsesmuligheder, som 5G introducerer”, siger Morten Bentzen, administrerende direktør i Telia Danmark.

I tråd med regeringens 5G-handleplan
Test og lokationer er i øjeblikket ved at blive planlagt sammen med Nokia. Det forventes, at testen starter op i 2. kvartal. Testene vil ske i Telenor og Telias fælles RAN-netværk i Danmark.

De kommende 5G-tests falder godt i tråd med regeringens nye nationale 5G-handleplan. Planen skal medvirke til at bringe Danmark i front med udrulningen og anvendelsen af 5G og bl.a. skal mulighederne for netdeling undersøges. Udrulningen kommer til at ske på markedsvilkår, hvilket indebærer, at 5G rulles ud, hvor der er behov og efterspørgsel – fx fra kommuner og erhvervsområder som havne og transportcentre, hospitaler eller lignende.


Pressekontakt:
Mads Houe
Pressechef, Telia Danmark
M: 2827 0171
mads.houe@teliacompany.com 

Alice Klitholm Duch
Pressechef, Telenor Danmark
M: 26 800 600
alkd@telenor.dkFakta om 5G:
- 5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. 5G kan som netværksteknologi være med til fremadrettet at løfte digitaliseringen af samfundet.
- 5G giver mulighed for højere båndbredder og mere kapacitet, mere sikkerhed og stabilitet – samt minimal ventetid på overførsel af data (lav latency).
- 5G-netværket vil bestå af flere netværksstykker (slicing) – det vil sige mulighed for flere forskellige logiske netværk på samme fysiske infrastruktur. Det giver teleoperatørerne mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov.

Fakta om Telias 5G-arbejde:
- I Danmark har Telia gennemført en række demonstrationer af 5G baseret på både end-to-end-løsninger og de kommende 5G-standarder, som træder i kraft fra 2020. Med en række 5G-demonstrationer i Telias hovedkvarter i København har blandt andre myndigheder og større erhvervskunder haft mulighed for at få et kig ind i den teknologiske fremtid, der rykker hastigt nærmere
- I december 2018 åbnede Telia sit første netværk for 5G-test i Norge. Her testes bl.a. Oslos Odeon-biograf, der er verdens første 5G-biograf
- Telia åbnede i 2018 Sveriges første 5G-netværk på det tekniske universitet KTH i Stockholm. Dette skal lede ud i flere tests af 5G i samarbejde med flere industrier
- I Finland har Telia i september 2018 lanceret et pre-kommercielt 5G-netværk i Helsinki, og målsætningen er at kunne tilbyde de første kommercielle services i 2019.

Fakta om Telenors 5G-arbejde:
- I november 2018 åbnede Telenor Skandinavias første 5G-pilot. Telenor Norge har etableret et 5G-testområde i den norske by Kongsberg i samarbejde med den private og offentlige sektor – her høstes bl.a. 5G-erfaringer med førerløse busser, fjernbehandling og katastrofehåndtering. I andet kvartal vil Telenor rulle flere 5G-piloter i Norge i det kommercielle mobilnet.
- Telenor står i spidsen for EU-udviklingsprojektet 5G-VINNI, der søger at afdække og forstå, hvordan 5G kan understøtte forskellige branchers behov og skabe forståelse både hos 5G-producenterne, mobilselskaberne og brancheforeninger ift. mulighederne med 5G.
- 3GPP – Telenor er involveret i internationale organer som 3GPP, der er hovedmotoren til standardisering af 5G og udveksling af 5G-erfaringer operatørerne imellem.

Vi er Telia Company, den nye generation af teleselskab. Vores 26.000 talentfulde kollegaer servicerer hver dag millioner af kunder i en af verdens mest teknologimodne regioner. Med en stærk tele-infrastruktur er vi samlingspunkt for det digitale økosystem, som hver dag gør det muligt for private, virksomheder og samfund at følge lige præcis det, som giver allermest mening for netop dem – på deres egne betingelser. Med hovedkvarter i den nordiske region – epicenter for innovation og teknologi - er vi klar til at forandre branchen og bringe hele verden endnu tættere på vores kunder.