Få vores nyheder på mail

​Ny børne-tænketank sætter fokus på børns digitale liv

Pressemeddelelse   •   Mar 02, 2017 07:00 CET

Den ny børne-tænketank åbner med en debat om børns digitale liv - både børn og voksne deltager.

Næsten al viden om børn og unges digitale liv stammer fra voksnes antagelser. Det gør en ny børnetænketank op med. 12 til 15 årige har nemlig selv meget bedre styr på, hvordan man opfører sig på nettet. Det er Telia, der er initiativtager til den nye børnetænketank, som bliver lanceret i dag af bl.a. børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Danske unge hører til den befolkningsgruppe, der bruger mest tid online. Derfor bliver der brugt meget tid på at diskutere, hvordan vi bedst sikrer, at de unge er rustede til det digitale liv. Men meget af det, vi ved om børn og unges adfærd på nettet, stammer fra voksnes antagelser. Den tendens laver en ny undersøgelse blandt de 12- 15-årige om på – her har man givet ordet til dem.

Undersøgelsen er foretaget på vegne af Telia i fire nordiske og tre baltiske lande blandt 700 skoleelever. I Danmark har Telia samarbejdet med Red Barnet om at gennemføre undersøgelsen, og her fremgår det blandt andet, at danske unge generelt er positivt indstillet over for internettet og lægger stor vægt på hensynet til andre, når de er online. De er også bevidste om internettets potentielle farer, og ser gerne, at voksne opstiller regler og retningslinjer for deres digitale adfærd.

Om baggrunden for undersøgelsen forklarer Henriette Wendt, der er chef for Telia i både Danmark, Estland og Litauen:

”Vi mener, at vi har et ansvar for børn og unge, fordi de bruger de muligheder, vi stiller til rådighed hver eneste dag. Faktum er dog, at vi i virkeligheden ikke ved så meget om de unges egen holdning til internettet. Derfor besluttede vi at lave en kvalitativ undersøgelse, hvor vi inviterer de unge til at deltage i en åben dialog om deres digitale liv.”

Ønsker at skabe debat
Den tilgang er man stor tilhænger af hos Red Barnet, hvor man i mange år har arbejdet med børneinddragelse og ser børn som vigtige aktører i deres eget liv og i samfundet i det hele taget.

”Vi tager børnene alvorligt og lytter til dem, så de kan være med til at skabe forandringer i deres eget liv, og vi arbejder for, at resten af samfundet gør det samme. Derfor glæder det mig at se, hvordan Telia netop har inddraget børn i deres undersøgelse af børns digitale liv,” siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, der oplyser, at resultaterne fra undersøgelsen bliver inddraget i SoMe-Ungepanelets arbejde.

Panelet er drevet af Red Barnet i partnerskab med Telia Danmark, Medierådet for Børn og Unge, Center for Digital Pædagogik og kommunikationsmuseet ENIGMA, fordi man ønsker at gå yderligere i dybden med resultaterne og komme med anbefalinger til danske politikere, fagfolk, forældre og børn.

I Telia Company vil man også arbejde videre med resultaterne på flere fronter, forklarer Henriette Wendt:

”Først og fremmest vil vi skabe en debat, der også inddrager børn og unge. Og så er vi meget interesserede i, hvilken rolle vi som teleudbyder og i teleindustrien generelt kan spille på området på tværs af interesser, når det kommer til at sikre en endnu bedre tilgang til børns aktiviteter online”.

Resultaterne bliver fremlagt, torsdag den 2. marts kl. 9.30 – 12.00 på Enigma Museum på Østerbro.

Ved lanceringen vil der være oplæg fra blandt andre Børne- og Socialminister Mai Mercado, førende eksperter og meningsdannere samt politisk debat mellem nationale og regionale politikere.


FAKTA
Om Børnetænketanken - CAP
CAP (The Children’s Advisory Panel) er et initiativ, der lytter til børns tanker om deres oplevelser på nettet gennem kvalitative co-kreative metoder. Det er Telia Company, der står bag undersøgelsen i samarbejde med Red Barnet.

I Danmark har 136 børn fra 6. og 9. klassetrin deltaget i fokusgrupperne efterfulgt af kvalitative interviews med udvalgte børn. I alt har 700 børn fra Danmark, Sverige, Norge og Finland samt Baltikum deltaget i undersøgelsen. Analyse og rapportering af resultaterne blev udført af Kantar TNS Finland.


Ofte er børn og unge langt bedre til at gebærde sig på nettet end voksne


Yderligere info

Rasmus Avnskjold
Pressechef i Telia
rasmus.avnskjold@teliacompany.com
Mobil: 2827 5500

Astrid Agnethe Larsen
Projektkoordinator i Red Barnet
aal@redbarnet.dk
Mobil: 2155 2294

Vi er Telia Company, den nye generation af teleselskab. Vores 26.000 talentfulde kollegaer servicerer hver dag millioner af kunder i en af verdens mest teknologimodne regioner. Med en stærk tele-infrastruktur er vi samlingspunkt for det digitale økosystem, som hver dag gør det muligt for private, virksomheder og samfund at følge lige præcis det, som giver allermest mening for netop dem – på deres egne betingelser. Med hovedkvarter i den nordiske region – epicenter for innovation og teknologi - er vi klar til at forandre branchen og bringe hele verden endnu tættere på vores kunder.

Vedhæftede filer

PDF-dokument