Få vores nyheder på mail

Ny IoT-rapport: 150 millioner tilsluttede og kommunikerende enheder i Norden i 2020

Pressemeddelelse   •   Feb 19, 2016 09:04 CET

Internet of Things (IoT) er i voldsom vækst i de nordiske lande. Ifølge en ny rapport fra TeliaSonera og Arthur D. Little er antallet af internettilkoblede enheder steget med 16 pct. siden sidste år. I 2020 vil der være flere end fem tilkoblede enheder pr. indbygger, hvilket svarer til i alt 150 millioner enheder. Digitalisering og nye IoT-økosystemer med connected cars som frontløber sætter skub i væksten – og det er kun begyndelsen.

”Vi er endnu i den spæde begyndelse, og vi har endnu ikke set alle de fantastiske muligheder, som IoT vil bringe med sig. Men vi ved, at denne revolution vil betyde helt nye muligheder for mennesker, virksomheder og samfundet som helhed. Boliger vil blive mere sikre, byer smartere og virksomheder bedre. Når enheder og ting kobles sammen og kommunikerer, bliver de platforme for forandring,” siger Hans Dahlberg

”Meget lig den industrielle revolution står vi midt i en afgørende tid. Evnen til at udnytte IoT vil være afgørende for, hvem der er morgendagens digitale ledere i norden,” siger Martin Glaumann, Partner i Arthur D. Little.

Opkoblede OG kommunikerende enheder
Rapporten peger på en klar tendens til, at opkoblede enheder kommunikerer med hinanden. På den lange bane betyder det, at biler med internetopkobling vil udvikle sig til intelligente transportsystemer. I sundhedssektoren vil de enkelte behandlingsapperater blive en integreret del af patientfokuserede behandlingsforløb på tværs af institutioner og behandlingsniveauer. Opkoblede hjem og bygninger vil gradvist transformeres til intelligente byer.

TeliaSonera og Arthur D. Little estimerer, at de nordiske indtægter fra IoT vil stige med 17 pct. hvert år frem mod 2020, hvor værdien forventes at være 12 milliarder. Det svarer til 150 millioner opkoblede og kommunikerende enheder.


Connected car
og norden i pole position

Connected cars er frontløberen for udviklingen og et glimrende eksempel på, hvordan tilkobling og kommunikation mellem enheder ændrer på produkternes egenskaber, skaber nye forretningsmodeller og gradvist udvikler sig til økosystemer. Navigation, forsikring, diagnosticering samt billeje og –deling er de første muligheder, som er med til at skabe økosystemet omkring connected cars.

”Bilindustrien var tidligt ude og så gode fremskridt sidste år. Andre brancher kan lære heraf for at forstå indvirkningen af IoT. Vi forventer, at norden med regionens progressive by- og trafikadministration, tech-vante indbyggere samt Sveriges stærke bilsektor vil tage førersædet i denne udvikling,” siger Hans Dahlberg.

”Forretningsledere i alle brancher bør følge godt med i, hvad der sker inden for connected cars. For det, der sker med bilerne i dag, vil ske i andre brancher i morgen,” siger Martin Glaumann.

Det nordiske marked for connected cars tegner sig i dag for 600 millioner euro og forventes at overstige 2 milliarder euro i 2020 ved en årlig vækst på 28 pct. Til den tid vil halvdelen af alle biler i regionen være tilkoblet, og svenskere, danskere, nordmænd og finner vil i gennemsnit bruge 75 euro på connected cars hvert år.

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera-koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande. Ved udgangen af 2015 havde TeliaSonera en omsætning på 86,6 milliarder svenske kroner og ca. 27 mio. abonnementer. TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services samt tv-produkter. Telia havde i 2015 en omsætning på 5,9 milliarder svenske kroner, 1,9 mio. abonnementer og ca. 1000 medarbejdere. Enkelthed og service er essentielt for, at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk