Få vores nyheder på mail

Over halvdelen af den danske befolkning er nu dækket af 4G

Pressemeddelelse   •   Okt 10, 2011 14:05 CEST

I dag, den 10. oktober, åbner Telia for 4G mobilt bredbånd i yderligere 69 byer* i et omfattende netværk af sendemaster over hele landet. Dagens begivenhed betyder, at flere end halvdelen af alle danskere fra i dag vil kunne udnytte mobile datahastigheder, der er mere end 10 gange hurtigere end det, der kan opnås med det eksisterende 3G-signal.

Udrulningen af 4G vil betyde et paradigmeskift for vores daglige brug af bærbare computere og tablets – og vil reelt udviske skellet mellem faste og mobile netforbindelser.

“Tilgængeligheden af et udvidet 4G-netværk betyder eksempelvis, at danskerne nu uden problemer eller udfald kan se levende tv-billeder via mobilnettet, at brugen af live-streamede videoreportager på tv-nyhederne vil tage et kvalitetsmæssigt kvantespring, og at ambulancefolk vil kunne sende HD-optagelser i forvejen til hospitalets specialister. Mulighederne er nærmest uendelige” siger Christoph Nørgaard, Vice President Consumer, Telia Mobility.

Allerede i december sidste år kunne Telia som det første teleselskab i Danmark tilbyde sine kunder lynhurtig 4G-datatrafik. Indtil i dag har udbredelsen af den nye, fjerde generation af mobilt datanetværk imidlertid været begrænset til kernen af landets fire største byer. Med dagens markante udvidelse af 4G-signalet vil 73 danske byer* og over halvdelen af landets befolkning nu få mulighed for at anvende den lynhurtige mobilteknologi.

For at udnytte 4G-mobilnettet optimalt skal man benytte en ny dongle**, der ligeledes introduceres i dag og kan købes i Telias butikker samt via Telia.dk. Prisen er 499 kr. Et mobilt bredbåndsabonnement til 4G koster normalt 399 kr. pr. måned, men frem til og med 13. november kan man købe abonnementet for 199 kr. og fortsætte med denne pris også efter 13. november. Der vil være en bindingsperiode på 6 måneder, og med tilbuddet vil mindsteprisen*** være 1.752 kr.

Oven på dagens 4G-udvidelse vil Telia i de kommende måneder fortsætte udrulningen af det lynhurtige mobilnetværk – og inden årsskiftet kan 75 pct. af danskerne komme på 4G.

Læs mere på Telia.dk/4G

Tekniske fakta om 4G

  • I første ombæring understøtter 4G-netværket kun datatrafik.
  • I fremtiden vil 4G også kunne bruges til tale og SMS.
  • 4G tilbyder i sin nuværende form teoretiske hastigheder på op til 100 Mbit/s i download og 50 Mbit/s i upload.
  • Forventet gns. downloadhastighed 10-40 Mbit/s. Forventet gns. uploadhastighed 5 Mbit/s.
  • Uden for 4G dækning vil man opleve en lavere hastighed. Se dækningkort på http://telia.dk/mobiltbredbaand/daekning/
  • Hastigheden afhænger af antal samtidige brugere, masteplacering og øvrige dækningsmæssige hindringer. Overstiger dataforbruget 30 GB/md., nedsættes hastigheden til 120 Kbit/s.
  • 4G giver lave svartider på helt ned til 10 ms.
  • I fremtiden vil det være muligt at opnå datatrafik på op til 1Gbit/s med 4G.

Telia har i den tidlige fase af 4G-udbuddet, fra december 2010 til i dag, tilbudt tjenesten via et begrænset antal master i de større byer. Disse master kommunikerer via frekvensen 2600 MHz. Dagens markante udvidelse betyder, at 4G nu tilbydes via et omfattende, landsdækkende mastenetværk, der sender på 1800 MHz-frekvensen, som har en langt større rækkevidde. Telias 4G-netværk dækker fra og med 10. oktober følgende danske byer med flere end 4.000 indbyggere: Aalborg, Aarhus, Assens, Beder, Bellinge, Billund, Birkerød, Brande, Dragør, Esbjerg, Farum, Fredensborg, Fredericia, Frederikssund, Frederiksværk, Galten-Skovby, Gilleleje, Grindsted, Hammel, Haslev, Hedehusene-Fløng, Hedensted-Løsning, Hellebæk-Ålsgårde, Helsinge, Helsingør, Herning, Hillerød, Holbæk, Holstebro, Hornbæk-Dronningmølle, Horsens, Hovedstadsområdet, Humlebæk, Hundested, Hørning, Hørsholm, Ikast, Jyllinge, Jægerspris, Kolding, Køge, Lillerød, Lynge-Uggeløse, Lystrup, Løgten-Skødstrup, Middelfart, Måløv-Smørumnedre, Mårslet, Nivå, Nykøbing S, Odder, Odense, Ringsted, Roskilde, Ry, Rønne, Skjern, Silkeborg, Skanderborg, Slagelse, Slangerup, Solrød Strand, Sorø, Strib, Struer, Svogerslev, Tune, Taastrup, Vejen, Vejle, Videbæk, Værløse og Ølstykke-Stenløse. Jyllinge, Ringkøbing og Svenstrup er delvist dækket.

* Det er alene byer med flere end 4.000 indbyggere, som er medregnet
** En dongle er det USB-modem, der gør din computer mv. i stand til at gå på det mobile datanet
*** 20 øre/SMS til danske numre. SMS er ikke mulig i 4G dækning. Betalingsservice: 9,75 kr./md. i adm. Giro: 39 kr./md.


Telia i Danmark er en del af TeliaSonera koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien samt i en række lande i Eurasien, inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner, og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er vigtigt for at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk