Få vores nyheder på mail

ROMO Wind vælger m2m-løsning fra Telia for at optimere energiudvinding fra vindmølleparker

Pressemeddelelse   •   Dec 03, 2015 12:50 CET

ROMO Wind benytter den patenterede iSpin-teknologi til at optimere energiudvinding fra og monitorering af vindmølleparker. En essentiel del af løsningen er hurtig levering af data via Telias m2m-løsning, som nu er rullet ud i vindmølleparker i seks europæiske lande.

Modsat andre målemetoder måler iSpin vinden, hvor den først rammer vindmøllen – direkte forrest på rotoren frem for bag rotorbladene, hvor turbulens giver usikre i målinger. Dette gør det muligt at sikre, at vindmøllerne altid peger korrekt ind i vinden i forhold til at maksimere energiudvindingen. Samtidig gør de leverede data det muligt at overvåge og derfor optimere effektiviteten af vindmølleparken og samtidig reducere belastning på vindmøllerne, hvilket forlænger levetiden.

“Med de præcise vinddata fra iSpin kan vi hjælpe operatører af vindmølleparker med at maksimere deres profit. Vores erfaring viser, at ved at korrigere for tidligere ukendte krøjefejl i vindmøllene kan vi øge energiudvindingen med gennemsnitlig to procent. Ved at måle vindmølleparkens effektivitet kan vi samtidig hjælpe vindmølleejeren med at forbedre produktionen yderligere. Den nye m2m-løsning fra TeliaSonera er en essentiel del af dette, fordi det er en global aftale, som kan udnyttes verden over, uden vi er nødt til at lave en masse seperate aftaler med lokale teleoperatører,” siger Mark Hvilsted, Head of Product Technology hos ROMO Wind.

ROMO Wind og Telia har testet løsningen siden maj 2015, og i denne måned er den rullet ud i Danmark, Sverige, Tyskland, Polen, Storbritannien og Holland.

“Den tidligere løsning var baseret på GSM-modems med tilhørende sim-kort. Den store fordel ved den nye m2m-løsning er, at den er IP-baseret, hvilket – udover at levere informationerne hurtigt – gør ROMO Wind i stand til at introducere helt nye funktioner i løsningen. Vi tilbyder et fuldt integrerbart API, som kan indkorporere data fra det mobile netværk. Det betyder i praksis, at man kan visualisere den operationelle status for iSpin-operatøren og fx give teknikere besked direkte på deres mobiltelefon, hvis systemerne har brug for servicetjek,” siger Michael Hansen, ansvarlig for m2m-forretningen i Telia Danmark.

Om ROMO Wind

ROMO Wind AG er et dansk-schweizisk teknologiselskab støttet af velrenommerede investorer og aktionærer såsom Yellow & Blue og ABB. ROMO Wind er specialiseret i at optimere produktiviteten i vindmøller, reducere belastning og finmåle vindforhold. Selskabet benytter den pattenterede iSpin-teknologi til dette formål. ROMO Wind har hovedkvarter i Zug, i Schweitz og har regionale kontorer i Danmark, Tyskland, Spanien, Italien, Storbritannien og Irland.

iSpin-teknologien er udviklet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og testet kontinuerligt fra 2004 indtil 2013, hvor teknologien kom på markedet. Mere information om iSpin-teknologien kan findes på: www.ispin.info

TeliaSonera er blevet tildelt ”Overall Excellence Award”, som anerkender TeliaSonera som ”Best Regional M2M CSP” i den seneste M2M Benchmark report fra 2015 fra Analysys Masons. Læs mere i vedhæftede rapport.

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera-koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande. Ved udgangen af 2014 havde TeliaSonera en omsætning på 101,1 milliarder svenske kroner og ca. 73 mio. abonnementer. TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services samt tv-produkter. Telia havde i 2014 en omsætning på 5,8 milliarder svenske kroner, 1,8 mio. abonnementer og ca. 1000 medarbejdere. Enkelthed og service er essentielt for, at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk