Få vores nyheder på mail

Skal der være regler for børns brug af iPad og mobil?

Pressemeddelelse   •   Mar 30, 2015 08:57 CEST

Under halvdelen af alle forældre har sat regler for deres børns brug af smartphones og tablets, viser en ny landsdækkende analyse fra Telia og YouGov. Ifølge organisationen Red Barnet behøver det ikke være et problem, at far og mor ikke har behov for regler og forbud.

Smartphones og tablets rummer uendelige muligheder for underholdning, kreativitet og læring. Derfor er især iPads uhyre populære blandt børn, der nemt forstår de intuitive funktioner på tabletten og kan beskæftige sig selv i flere timer med den lille skærm.

Undersøgelsen fra Telia og YouGov viser, at under halvdelen (45 %) af forældrene med hjemmeboende børn har opstillet regler for, hvornår og hvor meget børnene må bruge de digitale gadgets.

Red Barnets seniorrådgiver Jon K. Lange, der er ekspert i børns digitale liv, ser ingen grund til bekymring over, at under halvdelen af forældrene har sat regler for deres børns online liv:

”Regler er gode, når børnene er små, eller hvis brugen af smartphones og tablets går ud over for eksempel lektier eller familiens tid sammen. Men er der ikke problemer, er der ingen grund til regler. Jeg ser derfor tallene i Telias undersøgelse som udtryk for, at brugen af digitale gadgets har fundet et naturligt leje i danske børnefamilier,” siger Jon K. Lange.

Generelt er fædrene mere strikse end mødrene – og på landsplan er der flest restriktioner på brugen af tablets og smartphones i de sjællandske familier (56 %). Mest laissez-faire er de nordjyske forældre (38 %).

Jon K. Lange vurderer, at de forældre, der ifølge undersøgelsen vælger at sætte regler op for børnene, gør det på fornuftige områder. Her kan du se en Top 5 over de regler, danske forældre sætter for børnenes brug af smartphones og tablets, ifølge Telias undersøgelse:

  • 1.Hvornår mit barn må bruge sin smartphone/tablet – fx under middagen (75 %)
  • 2.Hvor meget mit barn må bruge sin smartphone/tablet – fx timer om dagen (64 %)
  • 3.Begrænsning af køb via smartphone/tablet – fx via spil eller andre apps (63 %)
  • 4.Hvad mit barn må bruge sin smartphone/tablet til – fx spil, apps og hjemmesider (53 %)
  • 5.Hvor mit barn må bruge sin smartphone/tablet – fx i sengen eller på toilettet (34 %)

I det hele taget opfordrer Jon K. Lange til, at børn og forældre taler sammen om deres digitale liv:

”Som forælder er det en god idé at vise interesse for, hvad dit barn laver på nettet, og snakke med hende eller ham om det. Så bliver du den person, barnet går til, hvis der opstår problemer, eller hvis brugen tager overhånd. Det kan også være en god idé at tale med de andre forældre i klassen om brugen af smartphones og tablets, så I danner fælles front,” siger Jon K. Lange.

Læs mere om, hvordan du kan børnesikre din tablet her

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera-koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien og Eurasien inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services samt tv-produkter. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er essentielt for, at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk