Få vores nyheder på mail

Sociale robotter hjælper syge børn

Pressemeddelelse   •   Sep 08, 2017 07:00 CEST

Med en social robot kan langtidssyge børn bevare kontakten til skole- og klassekammerater trods lang tids fravær.

BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet får nu mulighed for at teste en helt ny social robot, der via mobilteknologi kan give langtidssyge børn mulighed for at være virtuelt sammen med deres skolekammerater. Det er teleselskabet Telia, der bringer den nye teknologi til Danmark og i første omgang donerer to sociale robotter til Rigshospitalet.

Børn i langvarige behandlingsforløb kæmper ikke bare mod deres sygdom eller fysiske handicap – de skal også håndtere den følelse af isolation og ensomhed, der ofte følger med et længerehospitalsophold.

Hidtil har især Skype og lignende videoforbindelser været de mest anvendte teknologier, når syge børn er blevet tilbudt en mulighed for at følge med i livet og undervisningen i deres skoleklasse. Med den nye robot – kaldet AV1 – fra den norske tech-virksomhed No Isolation, får indlagte børn på Rigshospitalet nu mulighed for at kommunikere med deres venner i skolen og andre steder via en robot, der er udviklet i samarbejde med bl.a. Oslo Universitet, to hospitaler og den norske kræftforening. 

I første omgang stiller Telia to sociale robotter til rådighed for Rigshospitalet.

Sjovere end en computerskærm
En af de første danskere, der har haft mulighed for at teste AV1, er 13-årige Carl-Emil Feldt, som pt. er i et kræftbehandlingsforløb. Carl-Emils far er begejstret for de første erfaringer med robotten:

”Både socialt og fagligt giver robotten min søn nogle muligheder, han ikke havde før. Når man begynder i 7. klasse, får man nogle nye fag og måske nye lærere – og dem kan Carl-Emil via robotten blive introduceret til, selvom han ikke fysisk kan deltage i undervisningen. Han han koble sig på, når der er overskud til det – og kammeraterne i klassen synes, at det er sjovere at interagere med en robot end fx en computerskærm. Jeg tror, at denne type digitale løsninger har et stort potentiale”, siger Tobias Feldt.

Barnets øjne og ører i klasselokalet
Med AV1 kan barnet ikke bare se og høre, hvad der foregår i klasseværelset. Barnet får også mulighed for selv at deltage i undervisningen. Erfaringerne fra Norge viser, at trods den fysiske afstand, så har det en positiv social effekt, at det sygemeldte barn er socialt repræsenteret i klasseværelset.

”Vi håber på, at den løbende virtuelle kontakt med klassekammeraterne vil gøre det nemmere for barnet at vende tilbage til hverdagen, når sygdomsforløbet er overstået. Via AV1-robotten kan barnet følge med i undervisningen og kommunikere med kammeraterne, uden at være fysisk tilstede. Robotten er lille og let at betjene og kan derfor anvendes af børn i alle aldre.”, siger Hanne Bækgaard Larsen, sygeplejerske, og sociolog fra BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet.

Det er teleselskabet Telia, der bringer robotterne til Danmark via en donation til Rigshospitalet:

”Som leverandør af mobile netværk og digital infrastruktur vil vi gerne gå forrest i indsatsen for at udnytte teknologiens mange muligheder for at forbedre livskvaliteten – også inden for sundhedsvæsnet. Her er sociale robotter en spændende og innovativ nyskabelse, som Telia er stolte over at bringe til Danmark”, siger adm. direktør i Telia Morten Bentzen.

Samarbejdet mellem Rigshospitalet, No Isolation og Telia løber i første omgang i et år.

En social robot kan blive langtidssyge børns øjne og ører i klasselokalet.

Vi er Telia Company, den nye generation af teleselskab. Vores 26.000 talentfulde kollegaer servicerer hver dag millioner af kunder i en af verdens mest teknologimodne regioner. Med en stærk tele-infrastruktur er vi samlingspunkt for det digitale økosystem, som hver dag gør det muligt for private, virksomheder og samfund at følge lige præcis det, som giver allermest mening for netop dem – på deres egne betingelser. Med hovedkvarter i den nordiske region – epicenter for innovation og teknologi - er vi klar til at forandre branchen og bringe hele verden endnu tættere på vores kunder.