Få vores nyheder på mail

Telia skruer op for 4G-hastighederne

Pressemeddelelse   •   Feb 27, 2014 16:09 CET

Som surfere på det mobile internet bliver vi glade, når vi ser 4G- eller LTE-symbolet i toppen af displayet. Det er nemlig lig med høj hastighed. Og inden længe dækker symbolerne over endnu højere hastigheder, når Telia skruer op for 4G.

Telia sætter i næste uge gang i et netværksprojekt, som skal bringe hastighederne og kapaciteten på netværket op, hvilket man som bruger vil kunne mærke, når man surfer på nettet via smartphones, tablets eller laptops med mobilt internet. Det sker ved at tildele 4G-netværket mere spektrum, der tidligere var reserveret til 2G-kapacitet.

”Det betyder, at det hele går hurtigere på nettet. Man kan sammenligne det med en haveslange, som simpelthen bliver dobbelt så tyk, så endnu mere vand kan strømme igennem. Hastighed og kapacitet betyder især meget for oplevelsen, når vi håndterer store filer og streamer video fra nettet, hvilket efterhånden er blevet hverdag for rigtig mange danskere,” siger Christoph Nørgaard, privatkundedirektør i Telias mobilforretning.

Ændringen betyder konkret, at hastigheden øges fra 8-35 Mbit/s til 17-71 Mbit/s download i langt størstedelen af selskabets 4G-netværk, som lige nu dækker mere end 75 % af befolkningen:

På grund af den høje befolkningstæthed har de største byer traditionelt været dér, hvor Telia har haft størst kapacitet på netværket. Her er mere tryk på forbruget, så der skal mere til at understøtte belastningen. Nu omfordeler selskabet spektrum fra 2G-netværket, som i dag udelukkende bruges som bredt dækkende sikkerhedsnet til tale og sms, til 4G, så endnu flere kan nå helt op på de højeste hastigheder:

”Det giver rigtig god mening at optimere fordelingen af spektrum. Det er altafgørende for, hvor hurtigt netværket er, og når stort set alle efterhånden har smartphones og bruger data – også via tablets og laptops – så er det kun naturligt, at netværket følger udviklingen og optimeres til 4G. Det er simpelthen et spørgsmål om, ikke alene at følge med tiden, men at fremtidssikre netværket,” siger Christoph Nørgaard.

Beboere på Bornholm har allerede fået glæde af de høje hastigheder, da Telia har gennemført tests på solskinsøen. I resten af landet gennemføres omfordelingen af spektrum i 1.800 Mhz frekvensbåndet natten til mandag i Nord- og Midtjylland, natten til tirsdag på Sjælland og natten til onsdag på Fyn og i det sydlige Jylland. Denne første fase er forudsætningen for den efterfølgende hastighedsforøgelse, hvor Telia indledningsvis arbejder i de enkelte områder med fintuning og kvalitetssikring. Derefter vil man løbende kunne få glæde af de høje hastigheder, når projektet færdiggøres område for område. Netop det arbejde tager noget tid, hvorfor de første kunder i praksis vil mærke forbedringerne i begyndelsen af april. Hele projektet forventes gennemført i løbet af 2014.

Den brede 2G-dækning forbliver den samme, så man fortsat kan foretage opkald og sende sms’er i 99 % af landet.


Telia i Danmark er en del af TeliaSonera koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien samt i en række lande i Eurasien, inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner, og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er vigtigt for at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk