Få vores nyheder på mail

Vi photoshopper vores selfies smukkere

Pressemeddelelse   •   Jan 15, 2014 09:50 CET

Der er vidst ingen tvivl om, at selfies var sidste års største fænomen på de sociale medier. Vi tager billeder af os selv som aldrig før, og stadig flere af os benytter fotoretouchering og filtre til at gøre vores selvportrætter mere interessante, inden vi deler dem. En undersøgelse fra Telia og YouGov sætter tal på fænomenet.

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Telia har 28 % af alle danskere over 18 år taget et selfie med deres mobiltelefon og delt det via sms, chat eller på sociale medier.

Inden selvportrættet deles med omverdenen på Facebook, Twitter, Snapchat eller et andet medie, har 27 % af os imidlertid behandlet billedet via fx Photoshop eller et billedfilter, der gør vores selfies mere interessante – smukkere, mere sexet eller sjovere.

18 % af alle voksne danskere, der har lagt et selfie ud på nettet, svarer i en undersøgelsen, at de har leget med de forskellige fotofiltre, der er til rådighed på fx Instagram, mens 14 % direkte har haft selvportrættet igennem en billedretouchering.

Det er især de yngre kvinder, der kaster sig over fototeknologien for at gøre deres selfies mere spændende. Blandt gruppen af kvinder mellem 18 og 34 år har næsten hver fjerde (24 %) fotoretoucheret billeder af sig selv, inden de har lagt dem på nettet. Blandt mændene i samme aldersgruppe er andelen 16 %.

For begge køn gælder det i øvrigt, at billedbehandling af selfies er langt mere udbredt i hovedstadsområdet – og mindst i Nordjylland.

Ifølge Christoph Nørgaard, privatkundedirektør hos Telia Mobility Services, er der både en social og en teknologisk forklaring på, hvorfor billedmanipulationen griber om sig lige nu.

”Jo mere vi deler med hinanden online, des mere nysgerrige bliver vi efter at gøre vores personlige indhold mere interessant for andre. Desuden kræver eksempelvis en effektfuld billedbehandling ikke længere en særlig ekspertise eller stor computerkraft. Du kan i dag arbejde med dine billeder direkte på mobiltelefonen ved hjælp af forskellige apps og kamerafunktioner”, siger Christoph Nørgaard.

BONUS TOP 5: Hvorfor har du taget et selfie?

  For at forevige et sjovt øjeblik (43 %)
  For at sende en hilsen til venner eller familiemedlemmer (32 %)
  For at få taget et billede med en anden person, Fx en ven, kæreste, kendis (31 %)
  For at sende en hilsen til min kæreste/ægtefælle (23 %)
  For at huske en lykkelig begivenhed (20 %)

Kilde: YouGov & Telia

Telia i Danmark er en del af TeliaSonera koncernen, som er den førende telekommunikationsvirksomhed i de nordiske og baltiske lande, med virksomheder i Spanien samt i en række lande i Eurasien, inklusiv Rusland og Tyrkiet. Ved udgangen af 2013 havde TeliaSonera en omsætning på 101,7 milliarder svenske kroner, og 189 mio. kunder (72,5 mio. på hjemmemarkederne og 116,5 mio. igennem delvist ejede selskaber). TeliaSonera er noteret på børserne i Stockholm og i Helsinki. Telia i Danmark udbyder mobil og fastnettelefoni til både privat- og erhvervskunder samt bredbåndsforbindelser og data-services. Telia havde i 2013 en omsætning på 4,6 milliarder danske kroner. Enkelthed og service er vigtigt for at vi kan skabe profitabel vækst og værdi for vores kunder og ejere. Læs mere på www.telia.dk